Chrzan tarty (opcjonalnie, do podania)
Opis
Chrzan tarty to ostra, intensywnie aromatyczna przyprawa o kremowo-białej barwie i drobno startej, wilgotnej konsystencji. Smak jest pikantno-korzenny i szybko parzy nos, dając krótkotrwałe uczucie pieczenia; aromat uwalnia się zwłaszcza po starciu korzenia. Jest niskokaloryczny, zawiera witaminę C, błonnik oraz związki siarkowe (glukozynolany i izotiocyjaniany) o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwutleniającym, które mogą wspierać trawienie i odporność. W kuchni chrzan tarty doskonale komponuje się z pieczonym i wędzonym mięsem, rybami, wędlinami, jajkami oraz sałatkami i sosami; często podaje się go do świątecznych potraw lub jako ostrą przyprawę do kanapek. Aby zachować świeżość, przechowuj starty chrzan w szczelnym pojemniku w lodówce lub zalany octem lub sokiem z cytryny, co przedłuża trwałość; można też porcjować i zamrażać.