Żelatyna spożywcza
Opis
Żelatyna spożywcza to bezbarwny lub lekko żółtawy, przezroczysty proszek lub płatki, po rozpuszczeniu tworzące przejrzysty, delikatnie jędrny galaretowaty żel. Ma bardzo subtelny, praktycznie neutralny smak, dlatego nie wpływa na aromat potraw. Jest to głównie białko kolagenowe o niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów, stosunkowo niskokaloryczne; regularne stosowanie może wspierać zdrowie stawów, skóry i włosów poprzez dostarczanie aminokwasów potrzebnych do odbudowy tkanki łącznej. Spożycie nie zastępuje zróżnicowanej diety, a produkt pochodzi z surowców zwierzęcych, więc nie jest odpowiedni dla wegan i wegetarian. W kuchni żelatyna znajduje szerokie zastosowanie jako środek żelujący i zagęszczający: do deserów, musów, galaretek, serników na zimno, terrin, klarowania bulionów i stabilizacji kremów. Przechowuje się ją w suchym, chłodnym miejscu w szczelnym opakowaniu, z dala od wilgoci i silnych zapachów; otwarte opakowanie najlepiej zużyć w ciągu kilku miesięcy.