Ciasteczka maślane (herbatniki)
Opis
Ciasteczka maślane (herbatniki) to delikatne, złociste krążki lub prostokąty o maślanej, lekko słodkiej nucie i kruchym, rozpływającym się w ustach miąższu; ich powierzchnia bywa gładka lub delikatnie perforowana, a aromat przypomina świeże masło. W kuchni sprawdzają się jako przekąska do herbaty i kawy, lżejszy dodatek do deserów, baza do spodu serników czy tart, posypka do jogurtów i lodów oraz składnik ciasteczkowych okruchów do ciast i kremów. Pod względem odżywczym to źródło węglowodanów i tłuszczu z umiarkowaną zawartością białka; dostarczają energii, a masło wnosi tłuszcze i witaminę A, jednak są kaloryczne i zawierają nasycone tłuszcze oraz cukier, dlatego warto spożywać je z umiarem. Przechowuje się je najlepiej w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła; zachowują świeżość kilka tygodni, a przy dłuższym magazynowaniu można je zamrozić.