Ciastka typu delicje (pomarańczowe)
Opis
Ciastka typu delicje (pomarańczowe) to warstwowe ciasteczka z puszystym spodem biszkoptowym, miękką galaretką o wyraźnym cytrusowym aromacie i cienką polewą czekoladową, które razem dają kontrast słodko-kwaśnego smaku, gładkiej konsystencji galaretki i delikatnej chrupkości spodu. Wyglądem przyciągają jasnym, pomarańczowym wnętrzem skrytym pod ciemną polewą, często o połyskującej powierzchni. Pod względem odżywczym są produktem energetycznym — bogatym w węglowodany i cukry oraz zawierającym tłuszcze i niewielkie ilości białka; zawartość witaminy C czy przeciwutleniaczy z kakao jest jednak ograniczona. Sięgnięcie po delicje daje szybkie doładowanie energii i przyjemność smakową, dlatego warto traktować je jako przekąskę okazjonalną i spożywać z umiarem. Doskonale pasują do kawy i herbaty, jako dodatek do deserów, kruszone jako posypka do lodów czy baza do szybkich ciasteczkowych spódów. Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu w szczelnym pojemniku, z dala od bezpośredniego słońca; przy wysokich temperaturach można krótkotrwale chłodzić, ale przed podaniem warto odsączyć je do temperatury pokojowej, by odzyskały teksturę.