Cukier brązowy jasny
Opis
Cukier brązowy jasny to drobnoziarnisty, wilgotny cukier o ciepłej, złoto‑brązowej barwie i wyraźnym aromacie melasowym; w smaku jest słodszy niż biały cukier z nutą karmelu i lekko wilgotną konsystencją, co dodaje głębi wypiekom i sosom. Najczęściej używa się go do ciastek, kruszonki, sosów BBQ, karmelizowania warzyw i owoców, a także do kawy czy owsianki, gdzie wzbogaca smak i teksturę. Pod względem odżywczym jest to głównie sacharoza dostarczająca ok. 380–400 kcal/100 g, zawiera śladowe ilości minerałów (wapń, potas, żelazo) dzięki melasie, jednak korzyści zdrowotne są minimalne i należy spożywać go z umiarem jako źródło szybkiej energii. Przechowywać w szczelnym, suchym pojemniku z dala od wilgoci; by zapobiec zbrylaniu, można dodać kawałek chleba lub plaster jabłka.