Cukier do wiśni (do nadzienia)
Opis
Cukier do wiśni (do nadzienia) to zazwyczaj drobnoziarnisty, biały cukier stołowy, niekiedy mieszany z pektyną lub kwaskiem cytrynowym w celu szybszego żelowania i wyrównania kwasowości. Ma czysty, wyraźnie słodki smak, który podkreśla i balansuje naturalną kwaskowatość i aromat wiśni, nadając nadzieniu gładką, lśniącą konsystencję. Pod względem odżywczym jest głównie źródłem sacharozy i dostarcza szybko przyswajalnej energii (ok. 4 kcal/g), natomiast nie zawiera istotnych ilości witamin ani minerałów; spożywany umiarkowanie może być częścią zbilansowanej diety, ale nadmiar cukru niesie ryzyko przybierania na wadze i wpływu na metabolizm. Najczęściej stosuje się go do nadzień do ciast, pierogów, knedli, dżemów i kompotów oraz jako dodatek do glazur i sosów owocowych. Przechowywać w szczelnym, suchym opakowaniu w chłodnym miejscu, z dala od wilgoci, aby zapobiec zbrylaniu.