Cukier puder do ciasta
Opis
Cukier puder do ciasta to drobno zmielony biały cukier o jedwabistej konsystencji, intensywnie słodkim smaku i matowym wykończeniu, które szybko rozpuszcza się na języku. Pod względem odżywczym jest praktycznie czystym węglowodanem prostym (około 387 kcal na 100 g), dostarczającym szybkiej energii, lecz nie zawierającym witamin ani minerałów, dlatego jako dietetyk zalecam umiarkowane stosowanie ze względu na wysoki indeks glikemiczny i wartość kaloryczną. W kuchni sprawdza się doskonale do posypywania ciast, ciasteczek i naleśników, do przygotowywania lukrów, kremów, bez i delikatnych polew oraz do dosładzania bitej śmietany i kremów. Przechowuje się go szczelnie w suchym, chłodnym miejscu, w oryginalnym lub hermetycznym pojemniku, z dala od wilgoci i zapachów; dodatek niewielkiej ilości ryżu lub użycie cukru zawierającego substancję przeciwzbrylającą zapobiegnie zlepianiu.