Cynamon mielony
Opis
Cynamon mielony to drobny, brązowo-rudy proszek o intensywnym, słodko-pikantnym aromacie z ciepłymi, lekko drzewnymi nutami. Dodaje potrawom głębi i słodyczy bez cukru, a wizualnie nadaje ciepły, apetyczny odcień. Pod względem odżywczym cynamon jest źródłem przeciwutleniaczy i związków przeciwzapalnych, zawiera niewielkie ilości manganu, żelaza i błonnika, a badania sugerują, że może wspierać kontrolę poziomu glukozy i metabolizm lipidów przy umiarkowanym spożyciu; warto jednak pamiętać o obecności kumaryny w cynamonie kasja i spożywać go z umiarem. W kuchni cynamon mielony pasuje do wypieków, owsianek, kawy i herbat, deserów oraz potraw wytrawnych jak curry czy marynaty do mięs, doskonale wkomponowuje się w mieszanki przypraw. Przechowywać go należy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i wilgoci; dla dłuższej świeżości warto sięgać po laski cynamonu i mielić je na bieżąco.