Cytryny
Opis
Cytryny to jasnożółte, owalne owoce o cienkiej, aromatycznej skórce i soczystym, bardzo kwaśnym miąższu z wyraźnymi nutami świeżej goryczki w albedo. Są bogatym źródłem witaminy C, flawonoidów i błonnika pektynowego przy niskiej kaloryczności, co wspiera odporność, wchłanianie żelaza, trawienie i działa antyoksydacyjnie, korzystnie wpływając na skórę i stan naczyń krwionośnych. W kuchni cytryny dodają świeżości sosom, dressingom, marynatom, rybom, drobiowi i warzywom, a także słodkim wypiekom, deserom, konfiturom i napojom; skórka (zest) wzmacnia aromat potraw. Przechowuj całe owoce w temperaturze pokojowej do tygodnia lub w lodówce w pojemniku/torbie foliowej do kilku tygodni, aby nie wysychały. Przed skórkowaniem zawsze je umyj, a sok i zest możesz zamrozić, by przedłużyć trwałość.