Czarne oliwki bez pestek
Opis
Czarne oliwki bez pestek mają intensywny, lekko słony i lekko orzechowy smak oraz mięsistą, aksamitną strukturę; ich skóra jest ciemna, matowa, a kształt owalny, co daje elegancki akcent wizualny w daniach. Są źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie kwasu oleinowego), witaminy E, żelaza, miedzi, błonnika oraz polifenoli o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, co sprzyja zdrowiu serca i metabolizmowi. Należy jednak pamiętać o umiarkowanej kaloryczności i zawartości soli wynikającej z zalewy. W kuchni czarne oliwki bez pestek doskonale pasują do sałatek, pizz, makaronów, tapenad, przekąsek i dań śródziemnomorskich, a także jako składnik past i pieczonych potraw. Przechowuje się je najlepiej w oryginalnej zalewie w chłodnym miejscu do otwarcia; po otwarciu należy trzymać w lodówce w szczelnym pojemniku, zanurzone w płynie, zużyć w ciągu kilku tygodni i unikać mrożenia ze względu na zmianę tekstury.