Czekoladowe groszki
Opis
Czekoladowe groszki to małe, błyszczące kawałki czekolady o intensywnym, kakaowym aromacie i słodko-gorzkiej nucie smakowej; występują w wersjach mlecznej, deserowej i gorzkiej, zwykle w kształcie płaskich pastylek o gładkiej powierzchni, które dodają przyjemnej tekstury i koloru wypiekom. Są wygodnym sposobem wprowadzenia czekoladowego smaku bez potrzeby temperowania tabliczek. Pod względem odżywczym groszki dostarczają kalorii pochodzących głównie z tłuszczu i cukru, a w wariantach ciemnych także antyoksydantów (flawonoidów) i minerałów jak magnez czy żelazo; spożywane umiarkowanie mogą wspierać nastrój i zapewnić szybkie źródło energii. Typowo używa się ich do ciastek, muffinów, naleśników, dekoracji deserów i rozpuszczania do polew. Przechowuje się je w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu, z dala od silnych zapachów; w gorącym klimacie warto trzymać je w lodówce zapobiegając kondensacji przez wcześniejsze osiągnięcie temperatury pokojowej przed użyciem.