Dynia hokkaido (miąższ)
Opis
Dynia hokkaido ma intensywnie pomarańczowy, gęsty miąższ o słodko-orzechowym smaku i delikatnej, jadalnej skórce, zwykle o zaokrąglonym kształcie i ciemnopomarańczowej skórze. Jej kremowa konsystencja świetnie sprawdza się w zupach, purée, pieczeniu, zapiekankach, risotto, tartach i farszach, a także w koktajlach; ładnie łączy się z przyprawami typu curry, gałka muszkatołowa, tymianek, ziołami, mlekiem kokosowym, czosnkiem i serymi dodatkami. Miąższ jest niskokaloryczny, bogaty w błonnik, beta‑karoten (prekursor witaminy A), witaminę C, potas i przeciwutleniacze, co wspomaga wzrok, odporność, trawienie i zdrowie serca. Całą dynię przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu przez kilka tygodni do kilku miesięcy, natomiast pokrojony miąższ trzymaj w lodówce szczelnie zamknięty 3–5 dni lub porcjuj i zamrażaj po uprzednim blanszowaniu lub upieczeniu do 3 miesięcy.