Gałka muszkatołowa
Opis
Gałka muszkatołowa to okrągłe, twarde nasiono o gładkiej, brązowej skorupce i intensywnym, ciepłym aromacie łączącym nuty korzenne, słodkawe i lekko pieprzne. Smak jest intensywny i aromatyczny, dlatego używa się jej oszczędnie, a świeżo starta wydobywa najwięcej olejków eterycznych. Zawiera olejki (m.in. myristycynę), związki fenolowe i antyoksydanty, które wspierają trawienie, działają przeciwzapalnie i łagodnie przeciwbólowo, choć w dużych dawkach mogą być toksyczne, więc stosuje się ją umiarkowanie. W kuchni gałka pasuje do sosów beszamelowych, zup kremów, dań mięsnych, potraw z dyni i ziemniaków, deserów, wypieków i napojów korzennych; świetnie łączy się z cynamonem i goździkami. Przechowywać w całości w szczelnym, ciemnym i chłodnym miejscu; mielona traci aromat znacznie szybciej, więc najlepiej ścierać ją tuż przed użyciem.