Gęsie mięso z kością
Opis
Gęsie mięso z kością ma intensywny, lekko słodkawo-orzechowy smak i ciemnoróżową barwę z widoczną marmurkowatością tłuszczu oraz złocistą skórą po pieczeniu. Obecność kości nadaje potrawom głębszy aromat i po długim gotowaniu uwalnia kolagen, który wzbogaca buliony. Pod względem odżywczym jest to wysokobiałkowy, energetyczny produkt bogaty w żelazo, cynk i witaminy z grupy B; tłuszcz gęsi zawiera też korzystne kwasy jednonienasycone, jednak warto spożywać go z umiarem ze względu na kaloryczność i udział tłuszczów nasyconych. Kulinarne zastosowania obejmują pieczenie, confit, duszenie i przygotowanie esencjonalnych bulionów oraz pasztetów; świetnie komponuje się z owocami (jabłka, śliwki), kapustą i ziemniakami. Surowe mięso przechowuj w lodówce w temperaturze 0–4°C do 1–2 dni, gotowane do 3–4 dni, a zamrożone szczelnie do 3–6 miesięcy; rozmrażaj w lodówce i unikaj kontaktu surowego soku z innymi produktami.