Gorczyca biała w ziarnach
Opis
Gorczyca biała w ziarnach to drobne, kuliste nasiona o barwie od jasnożółtej do jasnobrązowej, o delikatnie słodawym, łagodniejszym niż gorczyca czarna smaku z przyjemnym, rozgrzewającym, pikantnym akcentem ujawniającym się po zmiażdżeniu lub podgrzaniu. Z punktu widzenia odżywczego nasiona są niskokaloryczne, dostarczają błonnika, białka roślinnego, zdrowych tłuszczów oraz minerałów takich jak magnez, wapń i selen; zawierają też związki siarkowe (glukozynolany) o potencjalnych właściwościach przeciwzapalnych i wspomagających trawienie. Kulinarne zastosowania są bardzo szerokie: świetnie nadają się do przygotowania musztardy, marynat, zaprawek, przyprawiania mięs, ryb, warzyw strączkowych i kapustnych oraz do marynowania ogórków i innych kiszonek. Aby zachować pełnię aromatu, przechowuj nasiona w szczelnym pojemniku, w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu; całe ziarenka zachowują świeżość przez sezon do dwóch lat, zmielone szybko tracą aromat i warto je przechowywać krócej.