Słodka papryka w proszku
Opis
Słodka papryka w proszku to drobny, intensywnie czerwony proszek o słodkawym, łagodnym smaku i przyjemnym, lekko dymnym aromacie zależnym od sposobu suszenia. Nadaje potrawom głęboki kolor i delikatną, niemal kremową nutę bez pikantnej ostrości, typowej dla ostrzejszych odmian papryki. Pasuje do zup, gulaszy i sosów, doskonale wzmacnia smak dań mięsnych i warzywnych, a także przyprawia ryby, jajka, dipy, marynaty oraz pieczone warzywa. Pod względem odżywczym jest niskokaloryczna i bogata w karotenoidy (beta‑karoten, likopen) oraz związki przeciwzapalne i przeciwutleniające, które wspierają zdrowie skóry i układ odpornościowy; zawiera również śladowe ilości witaminy C i minerałów. Przechowuj w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu z dala od światła i wilgoci; optymalna świeżość utrzymuje się około 6–12 miesięcy.