Mieszamy sól z cukrem i grubo zmielonym pieprzem.
Opis
Skandynawski peklowany łosoś - elegancka przystawka na każdą okazję. Świeży łosoś marynowany w mieszance soli, cukru i kopru przez kilka dni. Krojony w cienkie plastry, podawany z sosem musztardowo-koperowym i ciemnym chlebem. Prosty przepis, spektakularny efekt. Jedwabista tekstura i głęboki smak to esencja nordyckiej kuchni.
Składniki (8)
- Łosoś filet 800 g
- Sól morska 100 g
- Cukier biały 80 g
- Oliwa z oliwek 30 ml
- 🌿 Przyprawy
- Koperek 0.1 pęczków
- ✨ Opcjonalne
- Pieprz czarny 33.3 g
- Musztarda 60 g
- Cytryna 0.0 szt.
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Koper siekamy grubo.
Na folię kładziemy 1/3 kopru, potem łososia skórą w dół.
Posypujemy mieszanką solno-cukrową i resztą kopru.
Owijamy szczelnie folią, kładziemy obciążenie.
Peklujemy w lodówce 48-72 godziny, obracając co 12h.
Przygotowujemy sos: musztarda, cytryna, oliwa, posiekany koper.
Oskrobujemy łososia z marynaty, kroimy ukośnie w cienkie plastry.
Ciekawostka
Gravlax ma swoje korzenie w tradycji skandynawskiej, gdzie rybacy peklowali łososia, aby zachować go na dłużej.
Najlepsze na
Wskazówki
Podawaj gravlax na drewnianej desce do krojenia, ozdobiony świeżym koperkiem. Idealnie komponuje się z ciemnym chlebem i sosem musztardowo-koperowym. Serwuj w temperaturze pokojowej z cytryną pokrojoną w ćwiartki.
Resztki gravlax przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni. Możesz również zamrozić plastry, jednak najlepiej spożyć je w ciągu miesiąca. Nie zaleca się podgrzewania, najlepiej jeść na zimno.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (1)
Czy dzieci lubią to danie? Mam wybrednego 5-latka.
Dodaj komentarz