Gorzka czekolada (min. 70%)
Opis
Gorzka czekolada (min. 70% kakao) cechuje się intensywnym, wyraźnie gorzko-kakaowym smakiem i głęboką, niemal matową ciemną barwą. Kawałki są twarde, łamią się czysto, a po rozpuszczeniu wydzielają bogaty aromat deserowy z nutami owoców, orzechów lub palonego kakao, zależnie od pochodzenia ziaren. Zawiera wysoką zawartość stałych części kakaowych, mniej cukru i więcej polifenoli niż mleczna czekolada, dostarczając antyoksydantów, magnezu, żelaza i błonnika; umiarkowane spożycie może wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego, poprawiać nastrój i funkcje poznawcze. W kuchni sprawdza się w wypiekach, ganache, sosach, deserach, jako dodatek do owoców, kawy czy serów oraz w wytrawnych daniach typu mole. Przechowywać w chłodnym, suchym, ciemnym miejscu (ok. 16–20°C) w opakowaniu szczelnym, z dala od silnych zapachów; unikać wilgoci i nagłych zmian temperatury, które powodują „bloom”.