Arbuz
Opis
Arbuz to soczysty, słodki owoc o chrupiącej konsystencji; jego miąższ bywa różowy lub intensywnie czerwony z drobnymi czarnymi pestkami, otoczony grubą, zieloną skórą z jasnymi prążkami. Zawiera ponad 90% wody, jest niskokaloryczny i dostarcza witaminę C, prowitaminy A, potas, likopen oraz aminokwas cytrulinę, które wspierają nawodnienie, mają działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne oraz mogą korzystnie wpływać na układ krążenia i regenerację po wysiłku. W kuchni arbuz świetnie sprawdza się jako deser samodzielny, składnik sałatek, smoothies, sashimi, salsy czy chłodników, a także w połączeniu z serem feta, miętą, szynką parmeńską lub na grillu. Cały owoc można przechowywać w temperaturze pokojowej do dojrzenia, po pokrojeniu trzymać w lodówce w szczelnym pojemniku do 2–3 dni, a nadmiar można zamrozić do użycia w koktajlach.