Goździki
Opis
Goździki to suszone pączki kwiatowe drzewa goździkowca, niewielkie, twarde i ciemnobrązowe, o wyraźnej, korzenno-słodko-gorzkiej nucie oraz intensywnym, lekko pieprznym aromacie wynikającym z olejku eterycznego (przede wszystkim eugenolu). W kuchni występują w formie całych pączków lub mielonej przyprawy. Są źródłem silnych związków fitochemicznych i przeciwutleniaczy, przede wszystkim eugenolu, co nadaje im właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne oraz wspomaga trawienie i łagodzenie bólów (np. zęba) przy okazjonalnym stosowaniu. Zawierają też śladowe ilości minerałów. Pasują do dań mięsnych, dań jednogarnkowych, marynat, pikli, ryżu, kompotów, napojów korzennych i wypieków; całe goździki dodaje się do długiego gotowania, mielone tuż przed użyciem dla maksymalnego aromatu. Przechowywać w szczelnym pojemniku, w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu, aby zachowały intensywność zapachu.