Menu

Goździki

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Goździki to suszone pączki kwiatowe drzewa goździkowca, niewielkie, twarde i ciemnobrązowe, o wyraźnej, korzenno-słodko-gorzkiej nucie oraz intensywnym, lekko pieprznym aromacie wynikającym z olejku eterycznego (przede wszystkim eugenolu). W kuchni występują w formie całych pączków lub mielonej przyprawy. Są źródłem silnych związków fitochemicznych i przeciwutleniaczy, przede wszystkim eugenolu, co nadaje im właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne oraz wspomaga trawienie i łagodzenie bólów (np. zęba) przy okazjonalnym stosowaniu. Zawierają też śladowe ilości minerałów. Pasują do dań mięsnych, dań jednogarnkowych, marynat, pikli, ryżu, kompotów, napojów korzennych i wypieków; całe goździki dodaje się do długiego gotowania, mielone tuż przed użyciem dla maksymalnego aromatu. Przechowywać w szczelnym pojemniku, w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu, aby zachowały intensywność zapachu.

Wartości odżywcze (na 100g)

274 kcal Kalorie
6,0g Białko
65,5g Węglowodany
13,0g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g
Kategorie

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Pho bo - wietnamska zupa

⏱️ 240 min 🔴 hard

Cydr jabłkowy (grzany) na Wigilię

⏱️ 90 min 🟡 medium

Biryani z kurczakiem

⏱️ 120 min 🔴 hard

Kompot z suszu

⏱️ 30 min 🟢 easy

Herbata owocowa

⏱️ 30 min 🟢 easy

Kompot z suszonych owoców

⏱️ 90 min 🟢 easy