Goździki mielone
Opis
Goździki mielone to drobny, brązowawy proszek o intensywnym, ciepłym i lekko pieprznym aromacie z wyraźną nutą korzenną i słodkawą. W smaku dominują żywiczno-eugenolowe tony, które nadają potrawom głębię i pikantny finisz, a niewielkie ilości szybko uwydatniają charakter dania. Wartości odżywcze goździków to przede wszystkim związki fitochemiczne, zwłaszcza eugenol, oraz przeciwutleniacze i śladowe ilości minerałów, jak mangan. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wspomagające trawienie, a używane z umiarem mogą łagodzić dolegliwości żołądkowe. Goździki mielone pasują do mięs, marynat, pieczonych deserów, sosów, napojów korzennych i dań kuchni indyjskiej czy śródziemnomorskiej. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, najlepiej używać w ciągu 6–12 miesięcy; całe pączki zachowują aromat znacznie dłużej.