Menu

Gruszka

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Gruszka to soczysty owoc o charakterystycznym, gruszkowatym kształcie i cienkiej skórce w odcieniach zieleni, żółci, czerwieni lub brązu, często z delikatnymi plamkami; miąższ bywa kremowy i maślany lub lekko ziarnisty, słodko-kwaśny z subtelną kwiatową nutą. Naturalnie zachęca do jedzenia na surowo, ale równie dobrze komponuje się w daniach na ciepło. Wartości odżywcze gruszki obejmują błonnik pokarmowy, witaminę C, potas, niewielkie ilości witaminy K i miedzi oraz przeciwutleniacze, co sprzyja trawieniu, kontroli masy ciała, regulacji ciśnienia i zdrowiu serca. W kuchni pasuje do sałatek, serów pleśniowych, deserów, wypieków, konserw i dań mięsnych takich jak pieczona wieprzowina; świetnie nadaje się do duszenia i peklowania. Do przechowywania najlepiej dojrzewanie przeprowadzić w temperaturze pokojowej, a po osiągnięciu dojrzałości chłodzić w lodówce, z dala od silnych emiterów etylenu, w luźnym opakowaniu.

Wartości odżywcze (na 100g)

57 kcal Kalorie
0,4g Białko
15,2g Węglowodany
0,1g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 180.0g
Kategorie

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Tartaletki z gruszką i serem pleśniowym

⏱️ 45 min 🔴 hard

Koktajl owocowy

⏱️ 25 min 🟢 easy

Sałatka z buraczkami i serem kozim

⏱️ 20 min 🟢 easy

Gorący cydr gruszkowy z imbirem i rozmarynem

⏱️ 25 min 🟢 easy

Jesienny Power Bowl z Pieczoną Dynią i Sosem Tahini-Jabłkowym

⏱️ 75 min 🟡 medium

Jesienna Sałatka z Pieczoną Dynią, Gruszką i Serem Gorgonzola

⏱️ 50 min 🟢 easy