Gruszka
Opis
Gruszka to soczysty owoc o charakterystycznym, gruszkowatym kształcie i cienkiej skórce w odcieniach zieleni, żółci, czerwieni lub brązu, często z delikatnymi plamkami; miąższ bywa kremowy i maślany lub lekko ziarnisty, słodko-kwaśny z subtelną kwiatową nutą. Naturalnie zachęca do jedzenia na surowo, ale równie dobrze komponuje się w daniach na ciepło. Wartości odżywcze gruszki obejmują błonnik pokarmowy, witaminę C, potas, niewielkie ilości witaminy K i miedzi oraz przeciwutleniacze, co sprzyja trawieniu, kontroli masy ciała, regulacji ciśnienia i zdrowiu serca. W kuchni pasuje do sałatek, serów pleśniowych, deserów, wypieków, konserw i dań mięsnych takich jak pieczona wieprzowina; świetnie nadaje się do duszenia i peklowania. Do przechowywania najlepiej dojrzewanie przeprowadzić w temperaturze pokojowej, a po osiągnięciu dojrzałości chłodzić w lodówce, z dala od silnych emiterów etylenu, w luźnym opakowaniu.