Menu

Korzeń selera

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Korzeń selera to bulwiasty, niepozorny warzywny korzeń o kremowo-białej, nieco chropowatej skórce i miąższu o intensywnym, lekko pikantnym i orzechowo-ziemnym smaku z delikatną nutą selera naciowego. Ma zwartą strukturę, która po ugotowaniu staje się miękka i aromatyczna, a na surowo zachowuje chrupkość. Jest niskokaloryczny, bogaty w błonnik, witaminę K, witaminę C, potas i związki fitochemiczne o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, co wspomaga trawienie, równowagę ciśnienia krwi i zdrowie kości. W kuchni korzeń selera świetnie sprawdza się w zupach, puree, zapiekankach, sałatkach i duszonych potrawach, doskonale komponując się z ziemniakami, marchwią, jabłkiem, koperkiem, czosnkiem i mięsem. Przechowuj go w chłodnym, wilgotnym miejscu lub w lodówce owinięty w papierowy ręcznik w plastikowej torbie, co przedłuży świeżość nawet do kilku tygodni.

Wartości odżywcze (na 100g)

42 kcal Kalorie
1,5g Białko
9,3g Węglowodany
0,3g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (4)

Rosół gęsi w stylu Olga Smile z domowym makaronem

⏱️ 240 min 🟡 medium

Zupa grzybowa z makaronem

⏱️ 90 min 🟡 medium

Krupnik z kaszą jaglaną

⏱️ 90 min 🟡 medium

Królewski Barszcz Czerwony z Nutą Żurawiny i Rozmarynu

⏱️ 120 min 🟡 medium