Korzeń selera
Opis
Korzeń selera to bulwiasty, niepozorny warzywny korzeń o kremowo-białej, nieco chropowatej skórce i miąższu o intensywnym, lekko pikantnym i orzechowo-ziemnym smaku z delikatną nutą selera naciowego. Ma zwartą strukturę, która po ugotowaniu staje się miękka i aromatyczna, a na surowo zachowuje chrupkość. Jest niskokaloryczny, bogaty w błonnik, witaminę K, witaminę C, potas i związki fitochemiczne o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, co wspomaga trawienie, równowagę ciśnienia krwi i zdrowie kości. W kuchni korzeń selera świetnie sprawdza się w zupach, puree, zapiekankach, sałatkach i duszonych potrawach, doskonale komponując się z ziemniakami, marchwią, jabłkiem, koperkiem, czosnkiem i mięsem. Przechowuj go w chłodnym, wilgotnym miejscu lub w lodówce owinięty w papierowy ręcznik w plastikowej torbie, co przedłuży świeżość nawet do kilku tygodni.