Kurczak cały
Opis
Kurczak cały to uniwersalny surowiec o delikatnym, lekko słodkawym smaku i neutralnym aromacie, z jasnym mięsem piersiowym i bardziej soczystym mięsem ud oraz skórą, która przy odpowiednim pieczeniu staje się złocista i chrupiąca. Wygląda jako cała tuszka zwykle ważąca 1–2,5 kg, co ułatwia porcjowanie i nadziewanie. Mięso kurczaka dostarcza wysokowartościowego białka, jest źródłem witamin z grupy B (szczególnie niacyny i B6), selenu, fosforu i niewielkich ilości żelaza i cynku, co wspiera budowę mięśni, metabolizm i odporność. W kuchni sprawdza się pieczony, grillowany, duszony i gotowany na rosołach, świetnie komponuje się z ziołami, cytrusami, czosnkiem oraz warzywami i ryżem. Surowy kurczak przechowuj w lodówce do 1–2 dni lub zamrażaj do 9 miesięcy w szczelnym opakowaniu; rozmrażaj w lodówce i gotuj do wewnętrznej temperatury około 75°C, by zapewnić bezpieczeństwo żywności.