Mąka pszenna pełnoziarnista (typ 1850 lub 2000)
Opis
Mąka pszenna pełnoziarnista (typ 1850 lub 2000) ma wyraźny, lekko orzechowy i słodkawy smak oraz ciemniejszą, grubszą strukturę z widocznymi łuskami otrębów. Nadaje wypiekom rustykalny wygląd i intensywniejszy aromat niż mąki jasne. Z punktu widzenia odżywczego jest bogata w błonnik, białko, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak magnez, żelazo i cynk; zawiera również nieoczyszczone oleje z zarodka, które zwiększają wartość energetyczną i wspierają uczucie sytości oraz prawidłowe trawienie. W kuchni sprawdza się doskonale w pieczywie pełnoziarnistym, chlebach na zakwasie, bułkach, plackach i ciasteczkach oraz jako dodatek do naleśników czy kruchych wypieków w celu podniesienia wartości odżywczej. Dla lżejszej struktury warto mieszać ją z mąką jasną. Przechowuj w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu; na dłużej trzymaj w lodówce lub zamrażarce, aby zapobiec jełczeniu, zużywając w ciągu kilku miesięcy.