Masło 82% do budyniu
Opis
Masło 82% do budyniu to klasyczne masło stołowe o bogatym, maślanym smaku i aksamitnej, jasnokolorowej żółtej barwie. Ma gładką, kremową konsystencję, która dobrze emulguje się z mlekiem i śmietaną, nadając budyniom pełną, delikatną kremowość i lekko słodowy aromat. Pod względem odżywczym jest to produkt wysokoenergetyczny, głównie tłuszczowy, dostarczający witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz nasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych; ma korzystne właściwości jako nośnik smaków, ale powinien być spożywany z umiarem. Sprawdza się doskonale w przygotowaniu budyniów, kremów, sosów, wypieków i do smażenia na średnim ogniu, wzmacniając strukturę i aromat potraw. Należy przechowywać w lodówce w oryginalnym opakowaniu lub szczelnym pojemniku, chronić przed światłem i zapachami; można zamrażać do kilku miesięcy, przed użyciem doprowadzając do temperatury pokojowej.