Woda (lub aquafaba z puszki ciecierzycy)
Opis
Woda jest bezbarwną, bezwonną i bezsmakową substancją, której jedyną „cechą sensoryczną” jest świeżość; aquafaba z puszki ciecierzycy to mętny, słomkowy płyn o lekko roślinnym aromacie i kremowej, lepkości przypominającej białko jaja. Woda nie dostarcza kalorii, ale jest niezbędna do nawodnienia i prawidłowego funkcjonowania organizmu, natomiast aquafaba ma niewiele kalorii i śladowe ilości białka oraz węglowodanów, może zawierać sód z zalewy, a jednocześnie zastępuje jajka w dietach roślinnych. Aquafaba sprawdza się jako spieniacz, emulgator i substytut białka w bezach, majonezach, musach i wypiekach, podczas gdy woda jest uniwersalnym nośnikiem smaków i podstawą gotowania, miksowania czy rozcieńczania. Przechowywać wodę w czystych butelkach w chłodnym miejscu; aquafabę trzymać w lodówce do 4–5 dni lub zamrażać porcjami do 3 miesięcy, najlepiej używać niskosolonych puszek lub odcedzić i doprawić według potrzeb.