Masło (opcjonalne, do podsmażenia)
Opis
Masło to kremowy, gładki tłuszcz o jasnożółtej do głębszej barwy, który nadaje potrawom bogaty, lekko słodkawy smak i przyjemny aromat podczas podsmażania. Jego konsystencja topi się szybko pod wpływem ciepła, tworząc złocistą skórkę i nuty orzechowe przy karmelizacji białek. Wartości odżywcze obejmują głównie tłuszcze nasycone i jednonienasycone oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, przede wszystkim A, D i K2; spożywane umiarkowanie mogą wspierać wchłanianie witamin i smak potraw, lecz nadmiar dostarcza dużo kalorii, dlatego warto stosować je z umiarem. W kuchni masło jest opcjonalnym, ale cenionym tłuszczem do podsmażenia warzyw, mięsa, ryb i naleśników, sprawdza się także do doprawiania sosów i pieczenia; aby uniknąć przypalania, można łączyć je z olejem roślinnym lub używać klarowanego masła. Przechowuje się je najlepiej w lodówce w szczelnym opakowaniu, w temperaturze pokojowej krótkotrwale, a na dłużej można zamrozić.