Masło zimne (do kruszonki)
Opis
Masło zimne (do kruszonki) ma delikatny, maślany smak z lekką słodyczą mleczną i jasnokruchą, prawie kremową barwą. W postaci kostek lub startego chłodnego tłuszczu tworzy charakterystyczne kawałki w kruszonce, które po upieczeniu są złociste i kruche, dodając wypiekom przyjemnej tekstury i aromatu. Pod względem odżywczym jest skoncentrowanym źródłem tłuszczów nasyconych i energii oraz witaminy A i śladowych ilości witamin D i E, dlatego warto stosować je umiarkowanie. W kuchni idealnie nadaje się do kruszonki, ciast kruchych, tart i szybkich wypieków, gdzie zimne kawałki tłuszczu tworzą pożądaną strukturę. Przechowywać w lodówce szczelnie owinięte, chronić przed obcymi zapachami; do dłuższego przechowania zamrażać porcjami i rozmrażać krótko przed użyciem, zachowując chłód przy przygotowywaniu kruszonki.