Mięta (gałązki, do dekoracji)
Opis
Mięta (gałązki, do dekoracji) ma intensywny, chłodzący aromat z wyraźną nutą mentolu; drobne, zielone liście na cienkich gałązkach dodają potrawom świeżości i estetyki. Wizualnie gałązka mięty jest lekką, elegancką dekoracją, łatwo podkreślającą kolor i kompozycję talerza. Pod względem odżywczym mięta dostarcza niewielkich ilości witamin A i C, minerałów takich jak żelazo i mangan oraz przeciwutleniaczy i olejków eterycznych, które wspomagają trawienie, łagodzą dolegliwości żołądkowe, mają działanie przeciwbakteryjne i odświeżające. W kuchni gałązki mięty świetnie pasują do napojów, deserów, sałatek, dań mięsnych, sosów, herbatek i koktajli, gdzie dodają świeżości i aromatu. Aby zachować świeżość, przechowuj gałązki w lodówce owinięte wilgotnym ręcznikiem papierowym lub w szklance z wodą, a na dłużej zamrażaj w kostkach lodu z wodą lub olejem cytrynowym.