Migdały całe
Opis
Migdały całe mają delikatnie słodkawy, orzechowy smak z lekko maślaną nutą i jędrną, chrupiącą teksturą; wyglądem przypominają owalne ziarna o jasnobrązowej łupinie lub kremowej barwie po obraniu. Są skoncentrowanym źródłem zdrowych tłuszczów (głównie jednonienasyconych), białka i błonnika, a także witaminy E, magnezu, wapnia, potasu i przeciwutleniaczy, co wspiera pracę serca, kontrolę cholesterolu, sytość i metaboliczną równowagę. W kuchni migdały pasują do deserów, wypieków, płatków śniadaniowych, sałatek, dań azjatyckich i past typu masło migdałowe; można je prażyć, mielić na mąkę lub używać w formie płatków i całych orzechów. Przechowuj je w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, a na dłużej w lodówce lub zamrażarce, aby zapobiec jełczeniu i utracie aromatu.