Papryczka chili (np. jalapeño lub habanero)
Opis
Papryczka chili, od łagodniejszych jalapeño po ogniste habanero, wyróżnia się intensywnym, pikantnym smakiem z owocowymi lub dymnymi nutami; zwykle ma podłużny kształt, błyszczącą skórkę i barwy od zieleni przez czerwienie po pomarańcze. Zawiera niewiele kalorii, za to sporo witaminy C i karotenoidów oraz kapsaicynę — związek odpowiedzialny za uczucie ostrości, który wykazuje właściwości przeciwzapalne, wspiera metabolizm i może wspomagać układ krążenia. W kuchni papryczki są uniwersalne: dodają pikanterii salsom, marynatom, sosom, curry, potrawom z grilla, farszom i zasadniczo każdej potrawie wymagającej „ognistego” akcentu; ziarna i błony można usunąć, by złagodzić ostrość, a śmietana czy jogurt łagodzą efekt. Przechowuj je w lodówce w szczelnym pojemniku lub perforowanej torebce do 1–2 tygodni, a dłużej mrożone, marynowane lub suszone. Przy krojeniu warto użyć rękawiczek i unikać dotykania oczu.