Mleko kokosowe pełnotłuste
Opis
Mleko kokosowe pełnotłuste to gęsty, kremowy, biały płyn o wyraźnym, słodkawym aromacie kokosa i satynowej konsystencji, która wzbogaca potrawy głębią smaku. Pochodzi z miąższu kokosa i charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu, głównie nasyconych kwasów tłuszczowych (w tym średniołańcuchowych MCT), niską zawartością białka i umiarkowaną ilością węglowodanów oraz minerałów takich jak mangan, miedź i żelazo. Dzięki MCT może dostarczać szybkiej energii i zwiększać uczucie sytości; warto jednak spożywać je umiarkowanie ze względu na kaloryczność i zawartość tłuszczów nasyconych. Produkt jest naturalnie bezlaktozowy i odpowiedni dla diet roślinnych. W kuchni pełnotłuste mleko kokosowe doskonale pasuje do curry, zup kremów, sosów, deserów, smoothie, wypieków i napojów kawowych, dodając kremowości i egzotycznego aromatu. Przechowywać można w suchym, chłodnym miejscu przed otwarciem; po otwarciu przełożyć do szczelnego szklanego pojemnika, trzymać w lodówce i zużyć w ciągu 3–5 dni. Można je też mrozić, pamiętając że po rozmrożeniu może się rozdzielić i wymagać wymieszania lub zmiksowania.