Nasiona kminku
Opis
Nasiona kminku są małe, podłużne i brązowe z delikatnymi jaśniejszymi prążkami, o ciepłym, aromatycznym zapachu oraz smaku łączącym nuty anyżu, pieprzu i lekko słodkawego ziołowego tła. W składzie zawierają błonnik, olejki eteryczne (karwon), minerały takie jak żelazo, wapń i magnez oraz niewielkie ilości witamin, dzięki czemu mogą wspierać trawienie, działać przeciwskurczowo i przeciwutleniająco oraz łagodzić wzdęcia i poprawiać apetyt. W kuchni kminek pasuje do pieczywa, kapustnych dań, zup, mięs, serów i potraw mlecznych oraz mieszanek przyprawowych, dodając głębi i lekko pikantnego posmaku. Przechowuj nasiona w szczelnym, ciemnym i chłodnym miejscu; całe nasiona zachowują aromat znacznie dłużej niż zmielone, które szybko tracą olejki eteryczne i warto zużyć je w krótkim czasie.