Czosnek w proszku
Opis
Czosnek w proszku to drobny, jasnożółty do beżowego proszek o skoncentrowanym, łagodniejszym niż świeży czosnek aromacie — smak jest ciepły, lekko słodkawy i mniej ostry, ponieważ proces suszenia zmniejsza natychmiastową intensywność allicyny. Wyglądem przypomina mączysty proszek, łatwo rozpuszcza się w suchych mieszankach i sosach. Pod względem odżywczym czosnek w proszku jest niskokaloryczny, zawiera śladowe ilości witamin i minerałów oraz związki siarkowe i przeciwutleniacze, które mogą wspierać odporność i zdrowie układu krążenia; jednak profil zdrowotny różni się od świeżego czosnku ze względu na utratę niektórych lotnych składników. W kuchni doskonale nadaje się do mieszanek przypraw, marynat, zup, sosów, dressings i panierki do mięs oraz warzyw, kiedy potrzebna jest wygoda i jednolity aromat. Przechowywać w szczelnym pojemniku, w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu z dala od wilgoci i ciepła; najlepiej użyć w ciągu 6–12 miesięcy dla zachowania aromatu.