Nasiona sezamu (czarnego lub białego)
Opis
Nasiona sezamu, drobne, owalne ziarenka w kolorze kremowym (białe) lub intensywnie czarnym, mają przyjemnie orzechowy aromat i smak; prażone wydobywają z nich głębszą, lekko słonawo-gorzkawą nutę, a czarne sezamki bywają bardziej wyraziste. Są gęstym źródłem zdrowych tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych, białka roślinnego, błonnika oraz minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez i cynk, zawierają też lignany (sesaminę) i przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie serca, kości i równowagę metaboliczną. W kuchni sezam pasuje niemal do wszystkiego — pieczywa, sałatek, dań azjatyckich i śródziemnomorskich, past (tahini), sosów, panierki czy dekoracji sushi i wypieków, dodając chrupkości i aromatu. Przechowuj nasiona w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu; nieprażone dobrze znoszą spiżarnię, natomiast prażone i zmielone lepiej trzymać w lodówce lub zamrażarce, by zapobiec jełczeniu.