Pierniczki korzenne
Opis
Pierniczki korzenne to aromatyczne ciasteczka o ciepłym, słodko-pikantnym smaku wynikającym z mieszanki cynamonu, imbiru, goździków i gałki muszkatołowej. Mają złocisto-brązowy kolor, często gładką lub lekko spękaną powierzchnię, bywają lukrowane lub ozdobione foremnie, co dodaje im świątecznego charakteru. Pod względem odżywczym pierniczki dostarczają głównie węglowodanów i cukrów prostych, tłuszczu z masła lub oleju oraz niewielkiej ilości białka; w wersjach z miodem lub melasą pojawiają się też śladowe minerały. Przyprawy używane w pierniczkach wykazują właściwości przeciwzapalne i wspomagające trawienie, jednak ze względu na zawartość cukru warto spożywać je umiarkowanie. Pierniczki świetnie pasują do kawy i herbaty, jako dekoracja ciast, składnik deserów lub upominek świąteczny. Przechowuje się je w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu, z plasterkiem jabłka lub kawałkiem chleba dla zachowania miękkości; można je też mrozić do trzech miesięcy.