Menu

Natka pietruszki (świeża)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Natka pietruszki (świeża) to intensywnie zielone, delikatne liście o świeżym, lekko pieprznym i ziołowym smaku z nutą cytrusową, które dodają potrawom świeżości oraz przyjemnego aromatu. Wyglądem przywodzi na myśl drobne, karbowane listki o soczystej barwie, często używane jako dekoracja lub składnik smakowy podawany na surowo i po obróbce cieplnej. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A, C i K, kwas foliowy, żelazo oraz antyoksydanty, co wspiera odporność, zdrowie kości i procesy detoksykacji organizmu. W kuchni pasuje do zup, sałatek, sosów, dań z ryb i mięsa oraz jako dodatek do sosu pietruszkowego, pest i marinad — wzmacnia smak i świeżość potraw. Najlepiej przechowywać ją nieumyte, zawiniętą w wilgotny ręcznik papierowy w szczelnym pojemniku lub stojącą w szklance z wodą w lodówce; można też drobno posiekać i zamrozić z oliwą dla dłuższego przechowania.

Wartości odżywcze (na 100g)

36 kcal Kalorie
3,0g Białko
6,3g Węglowodany
0,8g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (4)

Risotto z leśnymi grzybami (Risotto ai Funghi)

⏱️ 45 min 🔴 hard

Zupa krem z dyni

⏱️ 60 min 🟡 medium

Rosół z kury z makaronem

⏱️ 180 min 🟡 medium

Zupa pomidorowa z ryżem

⏱️ 60 min 🟡 medium