Natka pietruszki (świeża)
Opis
Natka pietruszki (świeża) to intensywnie zielone, delikatne liście o świeżym, lekko pieprznym i ziołowym smaku z nutą cytrusową, które dodają potrawom świeżości oraz przyjemnego aromatu. Wyglądem przywodzi na myśl drobne, karbowane listki o soczystej barwie, często używane jako dekoracja lub składnik smakowy podawany na surowo i po obróbce cieplnej. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A, C i K, kwas foliowy, żelazo oraz antyoksydanty, co wspiera odporność, zdrowie kości i procesy detoksykacji organizmu. W kuchni pasuje do zup, sałatek, sosów, dań z ryb i mięsa oraz jako dodatek do sosu pietruszkowego, pest i marinad — wzmacnia smak i świeżość potraw. Najlepiej przechowywać ją nieumyte, zawiniętą w wilgotny ręcznik papierowy w szczelnym pojemniku lub stojącą w szklance z wodą w lodówce; można też drobno posiekać i zamrozić z oliwą dla dłuższego przechowania.