Ogórek konserwowy (korniszon)
Opis
Ogórek konserwowy (korniszon) to mały, krępy ogórek o wyraźnie chropowatej skórce, intensywnie zielonym kolorze i przyjemnie chrupiącej konsystencji. Smak jest kwaśno-słony z delikatną nutą koperkowo-czosnkową wynikającą z przypraw użytych w zalewie. Zawiera niewiele kalorii, jest bogaty w wodę, ma niewielkie ilości błonnika, witaminę K, pewne ilości witamin z grupy B i minerałów takich jak potas; w przypadku ogórków fermentowanych wspiera mikroflorę jelitową dzięki obecności probiotyków. Należy jednak pamiętać o umiarkowanej zawartości soli, co ma znaczenie przy diecie niskosodowej. Korniszony świetnie pasują do kanapek, burgerów, sałatek, sosów typu remoulade, desek serów i przekąsek oraz jako składnik sałatki jarzynowej i mięsnych tart. Przechowuje się je najlepiej w zalewie, w szczelnie zamkniętym słoju; otwarty słoik trzymać w lodówce i zużyć w ciągu kilku tygodni, używając zawsze czystych narzędzi, a niebezpieczne jest długie przechowywanie poza chłodzeniem po otwarciu.