Ogórek świeży
Opis
Ogórek świeży to krucha, soczysta i delikatnie słodkawa odmiana warzywa o jasnozielonym miąższu i cienkiej, gładkiej skórce często pokrytej delikatnymi pręgowaniami. Jego smak jest orzeźwiający, lekko trawiasty i bardzo neutralny, co sprawia, że dobrze współgra z wieloma składnikami, od sałatek i kanapek po chłodniki, marynaty i dipsy. Pod względem odżywczym ogórek składa się w około 95% z wody, dostarcza bardzo niewiele kalorii (ok. 15 kcal/100 g), pewne ilości witaminy K, witaminy C, potasu i błonnika przy spożywaniu ze skórką, oraz przeciwutleniaczy. Wspomaga nawodnienie, lekkie trawienie i kontrolę masy ciała. Przechowuj ogórki w lodówce w temperaturze około 4–7°C, najlepiej w szufladzie na warzywa, owinięte w papierowy ręcznik lub w perforowanym opakowaniu; nie trzymaj ich obok etylenotwórczych owoców, a po przekrojeniu użyj w ciągu 2–3 dni.