Menu

Olej kokosowy

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Olej kokosowy ma delikatny, lekko słodkawy smak kokosa z subtelnymi nutami maślanymi i kremową konsystencją; w temperaturze pokojowej jest biały i stały, a po podgrzaniu przechodzi w klarowny, bezbarwny płyn. Pod względem odżywczym jest bogaty w tłuszcze nasycone, zwłaszcza średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), w tym kwas laurynowy, co sprawia, że szybko dostarcza energii i może wspierać uczucie sytości, choć należy go stosować z umiarem ze względu na kaloryczność. Ma też właściwości przeciwbakteryjne i stabilność przy wysokich temperaturach. W kuchni sprawdza się do smażenia i pieczenia, jako zamiennik masła w deserach, baza do curry i dań azjatyckich, a także jako dodatek do smoothie i past. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu w szczelnym pojemniku; w niższych temperaturach naturalnie tężeje, a przy dłuższym przechowywaniu można trzymać w lodówce, aby przedłużyć świeżość i zapobiec jełczeniu.

Wartości odżywcze (na 100g)

862 kcal Kalorie
0,0g Białko
0,0g Węglowodany
100,0g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g
Kategorie

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Wegański jogurtowy sernik z nerkowców i jogurtu sojowego

⏱️ 90 min 🟡 medium

Czekoladowo-karmelowe batoniki z musem kokosowym (wersja Słodki Blog)

⏱️ 120 min 🟡 medium

Placuszki bananowo-owsiane z musem malinowym i kremem orzechowym

⏱️ 45 min 🟢 easy

Aksamitny krem z dyni z imbirem i mleczkiem kokosowym

⏱️ 60 min 🟢 easy

Lodowe Kanapki Brownie z Solonym Karmelem i Preclami

⏱️ 90 min 🟡 medium

Puszyste Placuszki Bananowe z Nutą Kokosu - Fit Śniadanie Mistrzów

⏱️ 25 min 🟢 easy