Oregano suszone
Opis
Oregano suszone to drobne, kruchę listki o szarozielonym zabarwieniu i intensywnym, lekko pikantno-gorzkawym aromacie z nutami kamforowymi. Jego smak jest skoncentrowany po wysuszeniu, co sprawia, że niewielka ilość nadaje potrawom wyrazistości i ciepła śródziemnomorskiego. Pod względem odżywczym oregano dostarcza błonnika, przeciwutleniaczy (hamujących utlenianie lipidów), witaminę K oraz śladowe ilości witamin A i E oraz minerałów, takich jak wapń i żelazo; wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wspomagające trawienie. W kuchni jest niezastąpione w potrawach włoskich i greckich, pasuje do sosów pomidorowych, pizzy, dań z makaronu, mięs, pieczonych warzyw, marynat i dressingów. Przechowywać w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu z dala od słońca i wilgoci; optymalna świeżość utrzymuje się około 6–12 miesięcy, po czym aromat słabnie.