Orzechy pekan (opcjonalne)
Opis
Orzechy pekan (opcjonalne) mają delikatny, maślany smak z subtelną słodyczą i kremową konsystencją; są podłużne, bruzdowane, o złoto- do ciemnobrązowej barwie, a po rozłupaniu ukazują jędrne, aromatyczne wnętrze. Są bogate w jednonienasycone tłuszcze, błonnik, witaminy z grupy B, witaminę E oraz minerały takie jak mangan, magnez i fosfor; umiarkowane spożycie może wspierać zdrowie serca, korzystnie wpływać na profil lipidowy i dostarczać przeciwutleniaczy redukujących stan zapalny. W kuchni pekany sprawdzają się w ciastach, ciasteczkach, tartach i granolach, jako chrupiący dodatek do sałatek, musli, lodów i deserów oraz w glazurach czy daniach wytrawnych z dynią czy słodkimi ziemniakami. Przechowuj je w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu lub w lodówce, a dla dłuższej świeżości zamrażaj; przed użyciem możesz je lekko podprażyć, by wzmocnić aromat.