Orzechy włoskie lub pistacje
Opis
Orzechy włoskie mają nieregularne, „mózgowate” ziarna o beżowo-brązowej barwie i intensywnym, maślano-gorzkawym smaku, natomiast pistacje wyróżniają się zielonym wnętrzem w różowo-beżowej łupinie, o słodkawo-orzechowym, delikatnie ziemistym aromacie. Oba rodzaje są chrupiące i aromatyczne, ale pistacje są subtelniejsze i słodsze w smaku. Są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, białka, błonnika, witaminy E, minerałów (magnez, potas) oraz przeciwutleniaczy; orzechy włoskie dodatkowo dostarczają kwasów omega-3, a pistacje mają korzystny profil fitosteroli. W kuchni pasują do sałatek, pieczywa, deserów, lodów, pesto i past, jako przekąska lub posypka. Przechowywać je w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu; dla dłuższej świeżości trzymać w lodówce lub zamrażarce, a w skorupkach wytrzymają dłużej.