Kolendra świeża
Opis
Kolendra świeża (liście i delikatne łodyżki) ma jasnozielony kolor i intensywny, cytrusowo-ziołowy aromat z lekko pieprzną nutą, który dla niektórych bywa wyrazisty. Liście są delikatne, o nieregularnym, koronkowym kształcie, a nasiona (kolendra) oferują zupełnie inny, cieplejszy smak. Pod względem odżywczym kolendra jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A, C i K oraz kwas foliowy, a także minerały takie jak potas, żelazo i magnez; zawiera przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne, które wspierają trawienie i metabolizm. W kuchni pasuje do kuchni meksykańskiej, azjatyckiej i śródziemnomorskiej — świetnie komponuje się z limonką, czosnkiem, chili, awokado, rybami i zupami, używana jest jako świeża posypka, do sals, chutney i marynat. Aby zachować świeżość, przechowuj kolendrę owiniętą w lekko wilgotny ręcznik papierowy w szczelnym woreczku w lodówce lub postaw pęczek w wodzie jak bukiet, wymieniając wodę; można też zamrozić posiekaną w oliwie.