Parmezan tarty
Opis
Parmezan tarty to drobno starty, jasnożółty ser o ziarnistej, lekko krystalicznej strukturze i intensywnym, pikantno-orzechowym smaku z wyraźnymi nutami umami i słonością; jego aromat jest głęboki i dojrzewający, a wygląd sypki, łatwo dodający tekstury potrawom. Świetnie komponuje się jako wykończenie makaronów, risotto, zup i sałatek, doskonale wzmacnia sosy, zapiekanki i panierki oraz sprawdza się w mieszankach przyprawowych, dodając głębi smaku. Parmezan tarty dostarcza białka, wapnia, fosforu, witaminy A i B12, wspierając zdrowie kości i utrzymanie masy mięśniowej, jednak jest też stosunkowo bogaty w sól i tłuszcze nasycone, więc warto go stosować umiarkowanie. Przechowuje się go w lodówce szczelnie owinięty w pergamin i folię lub w zamkniętym pojemniku, aby nie wysychał i nie chłonął zapachów; można też mrozić starty parmezan na krótki czas, choć lekko zmieni teksturę.