Pieprz czarny (mielony)
Opis
Pieprz czarny mielony to drobny, ciemnobrązowy proszek o wyraźnym, pikantnym, lekko ziemistym i pieprznym aromacie z gorzkawą nutą. W smaku daje ostry, rozgrzewający efekt, który podkreśla potrawy bez dominowania ich struktury. Zawiera związek piperinę, działającą przeciwutleniająco i przeciwzapalnie oraz poprawiającą wchłanianie niektórych składników odżywczych, na przykład kurkuminy; jest też niskokaloryczny i dostarcza śladowe ilości minerałów. Należy jednak stosować go umiarkowanie, bo w dużych ilościach może podrażniać przewód pokarmowy. W kuchni pieprz czarny mielony jest uniwersalnym dodatkiem do mięs, zup, sosów, sałatek, jajek i marynat oraz jako przyprawa wykończeniowa. Przechowuj go w szczelnym pojemniku, z dala od światła, ciepła i wilgoci; dla najlepszego aromatu zużywaj w ciągu kilku miesięcy, a jeśli to możliwe, miel tuż przed użyciem.