Menu

Pieprz czarny (mielony)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Pieprz czarny mielony to drobny, ciemnobrązowy proszek o wyraźnym, pikantnym, lekko ziemistym i pieprznym aromacie z gorzkawą nutą. W smaku daje ostry, rozgrzewający efekt, który podkreśla potrawy bez dominowania ich struktury. Zawiera związek piperinę, działającą przeciwutleniająco i przeciwzapalnie oraz poprawiającą wchłanianie niektórych składników odżywczych, na przykład kurkuminy; jest też niskokaloryczny i dostarcza śladowe ilości minerałów. Należy jednak stosować go umiarkowanie, bo w dużych ilościach może podrażniać przewód pokarmowy. W kuchni pieprz czarny mielony jest uniwersalnym dodatkiem do mięs, zup, sosów, sałatek, jajek i marynat oraz jako przyprawa wykończeniowa. Przechowuj go w szczelnym pojemniku, z dala od światła, ciepła i wilgoci; dla najlepszego aromatu zużywaj w ciągu kilku miesięcy, a jeśli to możliwe, miel tuż przed użyciem.

Wartości odżywcze (na 100g)

255 kcal Kalorie
10,0g Białko
64,0g Węglowodany
3,3g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Sałatka z buraków i koziego sera

⏱️ 90 min 🟡 medium

Pikantne nachosy z serem i sosem salsa

⏱️ 20 min 🟢 easy

Kaczka w pomarańczach

⏱️ 240 min 🟡 medium

Mini kanapki z wędzonym łososiem

⏱️ 45 min 🟢 easy

Kuleczki serowe z orzechami

⏱️ 60 min 🟡 medium

Chipsy z batatów

⏱️ 60 min 🟢 easy