Czekolada gorzka (min. 70% kakao)
Opis
Czekolada gorzka (min. 70% kakao) charakteryzuje się intensywnym, wyraźnie gorzkawym smakiem z subtelnymi nutami owocowymi, orzechowymi i kawowymi oraz ciemną, matową barwą i gładką teksturą. Dzięki wysokiej zawartości masy kakaowej dostarcza katechin i flawonoidów o działaniu przeciwutleniającym, a także magnezu i żelaza; może wspierać zdrowie serca, poprawiać nastrój i koncentrację, jednak zawiera też kalorie i tłuszcze, dlatego warto spożywać ją z umiarem. W kuchni świetnie sprawdza się w wypiekach, ganache, sosach, polewach, deserach typu mousse i pralinkach, nadając głębi smaku także daniom wytrawnym, np. sosom do mięs czy mole. Przechowuj ją w suchym, chłodnym miejscu (preferowana temperatura 15–18°C), w szczelnym opakowaniu, z dala od silnych zapachów i światła; unikaj częstego przechowywania w lodówce, by zapobiec „bloomingowi”, a jeśli była chłodzona, przywróć do temperatury pokojowej przed otwarciem.