Skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
Opis
Skórka pomarańczowa ma intensywny, świeży aromat cytrusowy z gorzkawo-słodką nutą i błyszczącą, pomarańczową skórką z białą warstwą albedo pod spodem. Zawiera olejki eteryczne (głównie limonen), niewielkie ilości witaminy C, błonnik i flawonoidy, które działają przeciwutleniająco i mogą wspierać trawienie oraz odporność przy umiarkowanym spożyciu. W kuchni używa się jej do wzbogacania ciast, kremów, marynat, dressingów, koktajli, deserów i dań wytrawnych, gdzie podkreśla smak ryb, drobiu i sosów oraz świetnie łączy się z czekoladą i przyprawami. Świeżą skórkę najlepiej użyć od razu; można ją przechowywać w lodówce zawiniętą w folię lub zamrozić w szczelnym pojemniku. Suszona lub kandyzowana skórka powinna być trzymana w suchym, ciemnym miejscu w szczelnym słoiku.