Pistacje niesolone do posypania
Opis
Pistacje niesolone do posypania to drobno posiekane lub grubo zmielone orzechy o delikatnie słodkawym, maślanym smaku i charakterystycznym zielono-kremowym wnętrzu z niejednokrotnie fioletowawymi przebarwieniami łupiny. Ich neutralna, lekko orzechowa nuta doskonale wzbogaca teksturę potraw bez dominowania smaku dzięki braku soli. Są źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych tłuszczów, białka roślinnego, błonnika, witaminy E, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak magnez, potas i fosfor, a także przeciwutleniaczy wspierających zdrowie serca i mózgu. Sprawdzają się jako posypka do sałatek, jogurtów, owsianki, zup kremów, dań makaronowych, pieczywa, deserów oraz jako element panierki czy pesto. Przechowuj je w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu; dla dłuższej świeżości trzymaj w lodówce, unikając wilgoci i silnych zapachów.